De Van Batenborgh Stichting streeft naar behoud van cultureel erfgoed in de Achterhoek
Publicaties, onderzoek en restauraties
Gevelstenen, schilderijen, foto-portretten, voorwerpen en documenten die verwijzen naar deze Achterhoekers, aanwezig in particuliere collecties, raken verloren of dreigen de tand des tijds niet goed te doorstaan.
De Van Batenborgh Stichting wil door het ondersteunen van onderzoek en restauraties cultureel erfgoed in de Achterhoek doorgeven aan volgende generaties. Veelal met behulp van onderzoekers van universiteiten en studenten die door de Stichting worden ondersteund
De prioriteiten voor 2008-2009 zijn:
- materiaal redden van de ondergang, door het conserveren en restaureren van geschilderde portretten, 19e eeuws beeldmateriaal en broze archiefstukken;
- Voorbereiding integrale publicatie Album Amicorum
- Voorbereiding publicatie Gelderse 19e eeuwse ego-documenten
- Voorbereiding bronnenpublicatie annotaties op 17e eeuws Gelders landrecht
- Voltooing beschrijving in een database van de beeldcollectie
- Onderzoek naar en reproductie van beeldmateriaal aanwezig bij particulieren en verwanten van Achterhoekse families
Conservering en restauratie
Bij sommige mensen hangen thuis schilderijen met prachtige koppen van Achterhoekse families waarvan verder niemand weet heeft.
En ook oude foto's die zowel kunsthistorisch als voor de regionale of familiegeschiedenis interessant zijn.
Eerste prioriteit voor de Stichting is om dit materiaal boven tafel te krijgen, te beschrijven, te fotograferen, en eventueel te laten restaureren, alvorens het verloren gaat. (het boek 'Gelderse Gezichten', drie eeuwen portretkunst in Gelderland 1550-1850' uit 2002, laat zien dat er nog vele koppen te ontdekken zijn.
Het meest interessante materiaal kan worden gepubliceerd of tentoongesteld.
De volgende publicaties zijn in voorbereiding:
-
integrale publicatie van het 16e eeuwse Album Amicorum van Johan van Lynden
-
een vergelijkende studie naar overlevings strategieen van katholieke elites in de 16e, 17e en 18e eeuw in Gelderland/de Achterhoek (met een beschrijving van katholieke netwerken in dit gebied
-
een bronnenpublicatie van het 17e eeuwse Gelderse landrecht van Zutphen
-
een biografie over Maria Helena Catharina Essink - van Basten Batenburg (1819-1890) als voorbeeld van een 19e eeuwse Gelderse vrouw die in haar egodocumenten reflecteert over de tijdgeest.
- Daar waar bij 'publicaties' wordt gesproken over 'inhoudsopgave', betreft het manuscripten die als brontekst al digitaal beschikbaar zijn, maar nog niet openbaar. Met uitgevers vinden gesprekken plaats over de meest geschikte vorm van publicatie. Zie voor een overzicht van deze 19e eeuwse ego-documenten uit de Collectie Essink- van Basten Batenburg.
Gevelsteen ontdekt in Amsterdam: 'In de stat van Grol'
Schilderij in restauratie