The Oldenzaal connection
Een historische verwevenheid bestaat ook met een aantal andere collecties met een grote hoeveelheid charters en andere stukken die in de 19e eeuw zijn verzameld en voor vernietiging behoed door mevrouw M.H.C. Essink - van Basten Batenburg uit Lichtenvoorde/Oldenzaal. Deze zijn niet in het beheer bij de Stichting maar in andere collecties terecht gekomen:
- Een collectie die thans ondergebracht in het Stadsarchief van Oldenzaal aan de Ganzenmarkt 1 (voorheen het Historisch Museum "Het PaltheHuis"; thans het Archief van de Oldenzaalse Oudheidkamer. Hierin bevinden zich o.a. documenten betreffende de familie Van Asbeck (inv. nrs 322-324,334,547), het complete archief van de advocaat Jan Hendrik van Basten (1712 - 1793; inv. nr. 337 ) te Borculo, een charter van de Vicarie Sancti Nicolai te Winterswijk uit 1487, en stukken m.b.t. Aalten, Bocholt, Borculo, Eibergen, Gendringen, Groenlo, Vreden, Winterswijk en Zutphen. Er bestaat een (verouderde) inventaris 'De Archivalia van de Oldenzaalse Oudheidkamer'; 1940; door dr. W. J. Formsma en twee supplementen uit 1943 en 1958. In tegenstelling tot wat de vermelding ‘Geschenk Essink' in deze inventaris doet vermoeden, zijn meer stukken uit deze collectie van haar afkomstig. Inmiddels is ook een geintegreerde digitale Inventaris Archivalia Oldenzaalse Oudheidkamer (update december 2007) beschikbaar. Volgens een mededeling van de stadarchivaris van Oldenzaal, J. Oude Essink Nijhuis, zijn evenwel zijn nog niet alle stukken uit deze collectie beschreven.
- Een niet nog beschreven Collectie van oud-huisarts Sjef Essink, (1921-2006), geschonken aan het Stadsarchief van Oldenzaal.
- Een deel van de Collectie Hof-archivalia, in het Historisch Centrum Overijssel te Zwolle. i.h.b. die van het Hofgericht van Oldenzaal. Deze zijn beschreven in de Inventaris van de Collectie Hofarchivalia (1546-1811), inv. nr. 87, van A. Haga en J.H, Wigger), (Vermoedelijk zijn deze stukken door Formsma, zonder bronvermelding naar Zwolle overgebracht).
Overige archiefstukken in het Utrechts Archief en het Gelders Archief
- Voorts is een deel van haar collectie (met o.a. 14 brieven (uit 1628-1650) van de apostolisch vicaris Philippus Rovenius aan Jan, Philips en Dirk van Deventer en hun moeder in Oldenzaal en Keulen) terecht gekomen in de Collectie Rijsenburg van het Aartsbisdom Utrecht, thans in het Utrechts Archief te Utrecht (toegangsnummer 17, rooms-katholiek (RK); eind 12e eeuw-1960; Omvang 13,7 meter. Voor de inventaris, zie: 'inventaris van de collectie Rijsenburg, verzameling archivalia en documentalia toebehorend aan het aartsbisdom utrecht', door C.C. de Glopper-Zuiderland en L.P.W. de Graaff. Mogelijk zijn deze stukken hier beland omdat Berndt II van Basten een oom was van Philippus Rovenius (1573 -1651). De moeder van Rovenius was Woltera Wijnhof, zijn schoonzus.
- Een onderdeel van de brieven van Rovenius (die leefde tussen 1573 en 1651) is terecht gekomen in een ander deel van de collectie van de Van Batenborgh Stichting. Het betreft de wapentekeningen van de personen met de namen Van Deventer en Van Recke, aan wie Rovenius de brieven schreef: Brievencollectie Rovenius - wapentekeningen, omstr 1700. Vergelijk: de vertaling van de acta Rovenii, de andere brieven van Rovenius, in het Utrechts Archief, gepubliceerd op de website van de Oldenzaalse St. Plechelmusbasiliek.
- Het huisarchief van de havezate Harreveld is in 1960 door de familie Van Basten Batenburg uit Doetinchem overdragen aan het Gelders Archief. Een aantal stukken, beschreven in de derde afdeling van de inventaris, behoort tot het familie archief
Archief van de Gelderse Vicarie Sancti Nicolai in Winterswijk
Ook het op onderdelen verwante oud-archief van de Stichting Vicarie Sancti Nicolai van 27 october 1501 (ca 2 mtr.) te Winterswijk, zal op termijn in bruikleen worden gegeven aan het Gelders Archief te Arnhem
Overige collecties en archieven
De grote bibliotheek van J.Bernard A. van Basten Batenburg (1821-1886) is door diens zoon Leonard. A.M. (1864-1949), gehuwd met Hé Reijmer, in 1949 op zijn sterfbed geschonken aan de paters Benedictijnen te Doetinchem.
Het archief van J. Henri A. van Basten Batenburg (1858-1915) getrouwd met Dora Rijk, berust bij zijn nazaten te Oudenbosch.
Het is niet bekend waar het archief van zijn broer Willem H.J.Th. (1862-1936), getrouwd met Maria Jurgens, zich bevindt en wat de omvang daarvan is.
Het Sociaal Historisch Centrum Limburg te Maastricht (SHCL) beheert het fabrieksarchief van Tiglia, Stoomfabriek van kleiwaren te Tegelen (later Russel-Tiglia, resp. Tegula). Tenslotte zijn er nog diverse kleinere collecties in handen van familieleden en hun nazaten gebleven.
(Informatie met foto's over de logistiek van de klei industrie is te vinden op: Industriespoor, smalspoor in bedrijf)
(bijgewerkt: okt 2010)