[02-07-2014]

Unieke zilveren schaal uit zevende eeuw met zonnewiel in Oegstgeest gevonden.

Archeologen van de Universiteit Leiden hebben bij opgravingen vorig jaar in Oegstgeest een zeldzame zilveren schaal uit de eerste helft van de zevende eeuw gevonden. De schaal die mogelijk als drinkbeker of als wasbekken gebruikt werd, heeft een diameter van 21 centimeter en een hoogte van 11 centimeter. Er staan dier- en plantenfiguren in bladgoud op en het inlegwerk is van goud en rode halfedelstenen. Het geheel is samengesteld uit verschillende onderdelen, met verschillende dateringen. De schaal zelf is het oudst. Deze dateert uit de Laat-Romeinse tijd. Daarnaast zijn er verschillende decoraties die dateren uit de eerste helft van de zevende eeuw.

 

De decoraties wijzen op culturele invloeden uit Duitsland, terwijl de ophangbevestiging van de schaal vooral bekend is uit Engeland en Scandinavië Op de schaal zijn onder meer twee vechtende bokken te zien en een hondje dat erachteraan rent. 'Het doet denken aan een jachtscène', volgens archeoloog Jasper De Bruin van de universiteit Leiden.

Een van de afbeeldingen vertoont een sterke gelijkenis met een ICHTHUS symbool of zonnewiel. Mogelijk is het symbool daaronder een donderbezem. Een soortgelijk combinatie is bijv. te zien op smeedijzeren muuranker aan de muur van de Latijnse school in Nijmegen uit 1545.

De schaal is tot en met 26 oktober 2014 te zien in de tentoonstelling Gouden Middeleeuwen en wordt daarna geïntegreerd in de vaste presentatie Archeologie van Nederland, het Rijksmuseum van Oudheden

Bron: NRC, RMO.


Archief

Actualiteit