[31-03-2007]

 

Oudste album amicorum in Nederland van voor 1556 ontdekt (Maart 2007).

 

 Bij het beschrijven van een particulier archief uit Groenlo is het oudste album amicorum (vriendenboek) in Nederland ontdekt. Het met gekleurde wapentekeningen geïllustreerde vriendenboek zal in het Gelders Archief in Arnhem vanaf 30 maart worden tentoongesteld.

Dit unieke manuscript bevat circa 70 bladzijden gedichten en teksten van vrouwen en mannen in het Nederlands, Frans en Latijn. De oudste bijdragen zijn van vóór 1556. Het behoorde waarschijnlijk toe aan Johan van Lynden die in Keulen en Nijmegen studeerde. Mogelijk is deze Johan in 1540 geboren als zoon van Johan van Lynden - ridder, heer van Mussenberg (te Valburg), drost van Hattem - en Anna van Galen.

Het album maakt deel uit van een grote particuliere collectie (15e-20e eeuw) van de Van Batenborgh Stichting uit Groenlo, die op 30 maart in bruikleen wordt gegeven aan het Gelders Archief in Arnhem. Directeur dr. F.J.W. van Kan van het Gelders Archief vindt de collectie van de Van Batenborgh Stichting een waardevolle aanwinst. Aanwinsten van vóór 1800 zijn tegenwoordig zeldzaam.

 

Download hier het volledige persbericht

 

 

Zie voor meer informatie over het Album Amicorum van Johan van Lynden bij webexposities op deze site.

 


Archief

Actualiteit